Fixie

Een doortrapper wordt ook vaak een fixie genoemd. De fixie is een fiets waarbij het wiel aangedreven wordt zonder tussenliggende vrijloop. Bij doortrappers is het achterste kettingwiel vast gebonden met de naaf van het achterwiel. Beiden hebben gewoonlijk een schroefdraad. Een sluitring zorgt ervoor dat het kransje niet los komt als de fietser de cranks blokkeert om te remmen. Door het vaste verzet kan de fietser achteruit fietsen en stil staan.

Waar komt de trend vandaan?

FixieEen bekend voorbeeld van een doortrapper is de baanfiets. Ook bij kunstfietsen worden doortrappers gebruikt. Sinds het begin van de 21e eeuw komen ook steeds meer doortrappers op de openbare wegen terecht. Meestal hebben doortrappers geen reminrichting, de fiets vermindert snelheid door de cranks te blokkeren of door tegen te trappen. Omdat het voorwiel de meeste remkracht kan leveren wordt meestal wel aangeraden om een voorrem te monteren op een doortrapper die bedoelt is voor de openbare weg. De trend komt vanuit de koeriersdienst uit New York, jongeren hadden geen zin meer in hun racefiets en bedachten om zonder remmen te rijden. De trend is vanuit New York overgewaaid naar Europa en is langzamerhand wereldwijd een trend geworden.

Voor- en nadelen

een enorm voordeel van de fixie, is dat de fiets enorm licht is. De fiets wordt daarom ook vooral gebruikt bij fietskoeriers. Er zijn geen versnellingen en maar twee tandwielen. Een achterrem is niet nodig omdat de ketting zo kort is en de kettinglijn is evenwijdig aan de lengteas van de fiets. Dit maakt de doortrapper efficiƫnt en het onderhoud is eenvoudig. Door het vaste verzet kan de berijder alles goed aanvoelen. Een bestuurder kan ook niet even stoppen met trappen, dat maakt de fiets ook uitermate geschikt als trainingsfiets.

Een nadeel is wel met slechte weersomstandigheden, dat er stevig doorgetrapt moet worden. Ook met een wind in de rug moet er stevig doorgetrapt worden want dan maakt de fiets veel toeren. Het bochtenwerk vraagt vaak om flauwe hoeken te maken. De cranks die blijven namelijk draaien zolang het achterwiel meedraait. Vaak hebben doortrappers daarom ook kortere cranks dan andere fietsen. Ook gebeurt vaak dat de broek vast komt te zitten in de ketting.

Laatst bijgewerkt op 2 februari 2015
dit artikel Fixie