Moederfiets

Relatief nieuw in fietsenland zijn de zogenaamde moederfietsen. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten wanneer u op zoek bent naar een echte ‘mama fiets’.

Wat is een moederfiets?

Een moederfiets is een speciaal aangepaste fiets voor zwangere vrouwen en ouders met jonge kinderen. Een moederfiets van goede kwaliteit beschikt over of is uit te breiden met de volgende speciale kenmerken:

 • Kinderzitje aan de voorzijde
 • Kinderzitje aan de achterzijde
 • Windscherm aan de stuurstang
 • Fietsmand aan het stuur

Een moederfiets kenmerkt zich ook op het gebied van gebruiksgemak en veiligheid. Zo zijn de moederfietsen ontworpen om rechtop te zitten om rugpijn tegen te gaan.

Moederfietsen hebben een extra hoog stuur, om meer ruimte te geven aan de berijder en je kind. Daar komt nog bij dat het frame stevig genoeg is om extra gewist te dragen en zijn de wielen en spaken steviger dan bij een standaard fiets.

De moederfiets beschikt ook over een speciale dubbele standaard waarbij de fiets altijd stevig geparkeerd kan worden. Het frame is voorzien van een extra lage instap, zodat zwangere vrouwen gemakkelijker op kunnen stappen. De fiets is tevens voorzien van versnellingen zodat er ondanks het zware gewicht toch relatief licht getrapt kan worden.

Top 10

 1. Gazelle Bloom (750 euro)
 2. Urbano Mona (480 euro)
 3. Sparta Amazone 4 Life (640 euro)
 4. Batavus Mambo Deluxe (720 euro)
 5. BSP Seine Evo III (549 euro)
 6. Cortina Roots (630 euro)
 7. BSP Seine III Classic (500 euro)
 8. Giant Mio CS1 (650 euro)
 9. Montego Liberty 8 (650 euro)
 10. De Punch Elegance (600 euro)

* Prijzen zijn bij benadering. 

Zoals te zien is aan de bovenstaande prijsindicaties zijn deze fietsen niet goedkoop in de aanschaf. Natuurlijk is het zo dat een fiets van een degelijke kwaliteit meer kost. Maar omdat je de mama fiets doorgaans niet vele jaren hoeft te gebruiken kan het aan te raden om ook eens te kijken naar een tweede hands fiets op bijvoorbeeld marktplaats.

Laatst bijgewerkt op 30 maart 2015
dit artikel Moederfiets